Beretning 2024
Beretning 2024
Foreningen ”Nordre Rønners Venner”(NRV)
Formandens beretning for 2024
Marts har budt på mange solskinsdage med stille vejr. Det er lige præcis den vejrtype, der fremmer lysten til at sejle og måske tage en tur til Nordre Rønner. Derfor er det også en vejrmelding med det indhold, der er i højsæde, når arbejdshold planlægger løsning af tiltrængte opgaver, og når viceværter skal besøge øerne i sæsonen. I løbet af sæsonen 2024, fik vi igen løst en række opgaver af både viceværter og arbejdshold. Det kommer der lidt mere om her i formandsberetningen.
Opgaver i 2024
Bestyrelsesarbejde
I formandsberetningen sidste år, omtalte jeg et solcelleprojekt, som vi søgte tilladelse til at iværksætte.
Hvordan er det så gået med det?
Der er allerede solceller på Ndr. Rønner. I tårnet har Farvandsvæsenet et anlæg, som vi(NRV) ikke har nået at gøre med. Solcellerne sidder på rækværket ved rundgangen på tårnet, og de tilhørende batterier står inde i den øverste del af tårnet. Anlægget er alene beregnet til at forsyne fyr-lampen med strøm.
Foreningen(NRV) har også et lille anlæg, hvor solcellerne er anbragt på tagarealet under tårnet mod syd. De ses kun fra hovedbygningen og atriumgården. Anlægget forsyner først fremmest vandpumpen samt køleskab og fryser. Batterierne står i teknikrummet, og de kan også lades op via generatorerne i motorrummet. Kapaciteten via de fem solceller er begrænset, og der skal økonomiseres med strømforbruget.
Om vinteren, når alt er lukket ned, vandet tappet af, og der måske er minusgrader i bygningen, opstår der fugtproblemer, som ikke kan løses med den nuværende strømforsyning. Vi arbejder derfor på at få etableret et større anlæg, som har kapacitet til at lave den nødvendige strøm til ventilation m.v. i vinterhalvåret. Det har vist sig at være lidt mere omstændigt, end man umiddelbart kunne forestille sig.
Kort om udfordringerne.
Nordre Rønner ligger i et Natura 2000-område, og i det indgår et habitatområde og et fuglebeskyttelsesområde. Det betyder bl.a., at der er nogle EU bestemmelser, der skal følges. Her er det Frederikshavns kommune, der er myndighed. Desuden ligger bygningerne inden for strandbeskyttelseslinjen, og det betyder at Kystdirektoratet skal spørges. Beslutninger taget af myndigheder skal normalt ud i en høringsrunde, hvor der kan gøres indsigelser imod afgørelser. Og sluttelig gælder der specielle regler for etablering af solceller, når området er kommunalt ejet.
Hvor langt er vi i processen med tilladelser osv?
Vi har fået rigtig stor hjælp af både Anni Rulle fra teknisk forvaltning og politikerne i teknisk udvalg. Arbejdsprocesser og beslutninger er forløbet hurtigt og smertefrit. Faktisk har vi allerede været ved målstregen én gang. Det var foreslået, at solcellerne kunne anbringes på staldbygningens tag.
Det fik vi godkendt i alle instanser. Vi lavede en besigtigelsestur, hvor den endelige arbejdsproces skulle besluttes. Installationerne blev gennemgået og drøftet, men desværre var der ingen håndværkere, der havde mod på at sætte solceller op på skifereternittaget på staldbygningen. Tagtypen er vanskelig og skrøbelig og svær at arbejde med.
Herefter var der for os at se to muligheder tilbage. Vi kunne udskifte det eksisterende lille anlæg med et nyere eller ansøge om et jordbasseret anlæg. Vi valgte det sidste. Begrundelsen er, at netop i vinterhalvåret er der brug for strøm til ventilation. Kun med en optimal placering af solcellerne kan der laves tilstrækkeligt med strøm på den årstid.
Vi mangler stadig én godkendelse før vi kan gå i gang med projektet. Det drejer sig om en dispensation fra Natura-2000, som Frederikshavn kommune står for. Det kan tidligst ske i maj måned, når vegetationen er vågnet af vinterdvalen. Høringsfristen er på 4 uger, og så håber vi, at vi til den tid står med godkendelsen i hånden. Først herefter kan arbejdet komme i gang.
Arbejdshold og viceværter
Igen i 2024 blev der arbejdet på forbedringer og vedligehold. Bygninger, atriumgården, oliehuset, brolægninger, haven, molen. Ja, der er nok at tage fat på. Det er bestyrelsens indtryk, at både arbejdshold og viceværter ynder at gøre en indsats så Ndr. Rønner fremstår bedst muligt, og området kan nydes til fælles bedste. Tak til alle, der har deltaget i de mange opgaver, - store eller små.
Fordeling af de ønskede viceværtuger (senest 31. marts) forsøger vi at lave hurtigt efter 1. april. Ønsker modtaget efter d. 31. marts fordeles efter først til mølle princippet.
En ny ”To Do” liste for 2025 lægger vi ud på hjemmesiden her i foråret. Vi håber selvfølgelig, at der igen er opgaver, som årets viceværter har mod på at give sig i kast med.
Vigtigt:
Send os venligst en accept af den tildelte uge og et tlf. nummer hurtigt efter vi har lagt planen ud på hjemmesiden.
Hvis en vicevært af den ene eller anden grund ikke kan udnytte en tildelt uge eller dele af den, er det vigtigt, at vi får besked hurtigst muligt, så en anden kan udnytte perioden.
Lidt om årets fugletælling
Igennem årene er der lavet mange fugletællinger på Ndr. Rønner. Det foregår ikke regelmæssigt hvert år, men ret hyppigt. Nogle gange er foreningen impliceret i optællinger, og andre gange hører vi ikke noget før optællingerne er foretaget. Både miljøstyrelsen og biologer fra DCE/Århus Universitet indhenter oplysninger om især områdets ynglefugle.
I 2024 blev der foretaget optællinger ved hjælp af en drone. Området bliver dækket af billeder optaget i 30 meters højde. Fra hvert område (f.eks. Langholm) bliver billederne stykket sammen til ét sammenhængende billede. På den måde opnår man, at der kan dannes et meget skarpt billede, hvor detaljerne er tydelige. Billedet danner grundlag for en manuel optælling af hver enkelt fugleart.
Her tal på nogle af ynglefuglene:
Skarv: 1291 reder
Sølvmåge: 822 par
Svartbag: 236 par
Sildemåge: 7 par
Tejst: 35 par
Det er usikkert, hvor mange ederfugle der yngler på Ndr. Rønner i dag. I 2011 blev der ved en meget grundig optælling fundet 375 reder. I dag er tallet langt mindre, - måske under en tredjedel. Til gengæld er nogle få grågæs begyndt at yngle på øerne.
Hjemmeside
Vi har fået lavet en lidt mere tidssvarende hjemmeside, der kan tilgås fra både PC, tablet og smartphone. Der er nødvendigvis et lidt forskelligt udtryk hos de respektive medier, men det fungerer godt. Via hjemmesiden kan man henvende sig til foreningen. Henvendelsen kommer som en mail til vores mailadresse (info@nordreronner.dk) , hvorfra et svar returneres. På den måde får vi automatisk den aktuelle mailadresse på afsenderen. I øjeblikket er det enten Bent eller undertegnede, der svarer på henvendelsen. Vi har dog stadig ganske få medlemmer, som vi ikke har mailadresse på.
Tak for samarbejdet
En forenings berettigelse og eksistens afhænger af flere faktorer. Meget vigtigt er det, at både medlemmer og beslutningstagere bakker om projektet. Hvad enten man blot er på besøg, er vicevært, er deltager i et arbejdshold, deltager i bestyrelsesarbejdet eller har ansvar som ansat eller beslutningstager i Læsø kommune. Alle har vi et ansvar for, at vi fortsat kan nyde denne enestående naturperle med det tilhørende fantastiske bygningsværk.
Jeg oplever, at det er gået rigtig godt i 2024. Vel ville det være ønskeligt, at forløbet med solcelleanlægget kunne besluttes hurtigere, men det er mit indtryk, at alle de lokalt implicerede har gjort, hvad de kunne, for at det kan lykkes.
Jeg vil derfor gerne slutte min formandsberetning med en tak til alle medlemmer og samarbejdspartnere for den udførte arbejdsindsats med reparationer og vedligeholdelse af bygninger og omgivelser. - Sidst men ikke mindst. Tak til bestyrelsen for en engageret indsats med mange forskelligartede opgaver.
Carl-Johan Junge/formand